לשון הרע על המבזה רבו

שאלה:

שלום רב
אני שייך לקהילה חשובה בנשיאות מורי ורבי, וישנם אנשים חרדים שמתנכלים לקהילה וגם מבזים את הרב שלי. ויש לי בזה כמה שאלות. 1. האם אני מחוייב ללכת ולמחות בהם מדין כבוד רבו? 2. האם מותר לגנות אותם בפני אנשים אחרים, או שיש על זה איסור לשון הרע?

תשובה:

שלום רב,

לדעתי לא כדאי למחות. כפי שאמרו כבר חז"ל כשם שמצוה לומר דבר הנשמע כך מצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע. לא נראה לי שמחאתך תועיל כדי לשנות את דעתם. להיפך, רק תגרום להם בשעת מעשה שישובו ויבזו אותו לאוזניך, ואולי אף הויכוח יתלהט ובמצב שכזה ברור שעדיף שלא למחות. בפרט שאין בעיה בכך שאינך מוחה משום שלא שמעת אותם מבזים אותו בשעת מעשה כדי למחות בהם באותו רגע.

לגבי איסור לשון הרע. ברור שהוא קיים. הם עדיין לא יצאו בכלל "עמך" כדי שלא יהיה עליהם איסור לשון הרע. לכן, במצב שכזה, נאמר המשכיל בעת ההיא ידום.

הרבה הצלחה!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה
    ועכשיו אני שואל, מה הדין כשהם מבזים אותו בפניי ובאוזני, האם יש לי כן חיוב מחאה?
    ולגבי לה"ר, ישנם המביאים ראיה מדברי הגמ' בסנהדרין שהמבזה ת"ח הוא אפיקורס, והח"ח כותב שמותר לבזות אפיקורס בכל מה שהוא עושה. האם זה נכון?

  2. אם אתה שומע איך מבזים אותו, ראוי שתמחה כדי שלא יחשבו שאתה מסכים לזה. אבל חשוב מאד להשתדל שלא להיגרר לויכוחים שרק מרבים מחלוקת.
    לגבי מעמד המבזה ת"ח, ראה כאן. וברור שלבי לשון הרע עדיין אסור לומר עליו.