"נכסי חוץ לארץ אין בהם ברכה"

שאלה:

שלום וברכה. בספר בראשית מובא בחז"ל על יעקב אבינו בפרק לא פסוק ג' " שוב אל ארץ אבותיך" ובמדרש רבה במקום, פע"ד:"שנכסי חו"ל אין בהם ברכה" וכן רש"י על התורה בפרק מו' פסוק ו',"ואת רכושם אשר רכשו בארץ כנען"- פירש"י :" אבל מה שרכש בפדן ארם הכל נתן תעשו….אמר נכסי חוץ"ל אינן כדאין לי". 1.שאלתי האם ישנם עוד מקורות שאכן נכסי חו"ל אין בהם ברכה? 2. מה המשמעות ההלכתית והרוחנית לדברי חז"ל אלו? במאמר מוסגר, אספר שראש כולל עם מאות אברכים סיפר שאצלו כל התרומות בנויות על המון הוראות קבע קטנות, מאנשי ארץ ישראל. כשהיתה נפילה כלכלית חזקה ב2008 למנינם, באמריקה, והרבה כוללים נפגעו כלכלית הוא לא נפגע כלל. כמו גם תושבי א"י בכללותם) תודה על תשובתכם ההלכתית והרוחנית.

תשובה:

שלום וברכה

כוונתך לדברי המדרש בבראשית רבה פ' עד, אבל כך גם יש בספרי על הפסוק בדברים טו על הפסוק כי ברך יברך ה' אלוקי בארץ אשר ה' אלוקיך נותן לך, "מגיד שאין הברכה תלויה אלא בארץ ישראל", ראה שם פיסקא קיד. אין משמעות הלכתית אבל ודאי יש משמעות רוחנית לכך שמי שיכול להשקיע בארץ ישראל בהשקעה כדאית דומה להשקעותיו בחו"ל, ודאי ישקיע בארץ ויראה ברכה רבה הרבה יותר. כולנו זוכרים תלמידי חכמים רבים שהשקיעו לפני כחמש שש שנים בבתים בחו"ל, זה היה טרנד גדול ורובם הפסידו את כספם… באופן כללי לא מומלץ להשקיע במקום רחוק שלא ניתן לפיקוח ונצרכים להרבה אימון באנשים אחרים…