הוספת יח"ד בבניין משותף

שאלה:

שלום רב עקב בנייה מספר שאלות בהלכות שכנים: א) שכן המעכב שיבנו מעל החלל של החצר שלו, משום שזה מעכב לו חצי מטר של סוכה. יש לציין שיש לו חצר ענקית ויכול לבנות סוכה באיזה גודל שירצה בהמשך החצר בלא הפרעה לכאורה, אבל הוא טוען שזה הפרעה גדולה בעבורו [ואף סירב לקבל הרבה כסף תמורת הויתור] – האם אכן זכותו לכך [אף שלא הובן 'מהי ההפרעה הגדולה']. ב) יחידת דיור שהכניסה אליה מחוץ לבנין, האם מותר לה לפתוח דלת מהמחסנים או שצריך את אישורי השכנים. ג) במידה שכן, האם מותר לכפות את המניחים במסדרון כנגד הוראת ועד הבית לפנות את חפציהם או לעשות זאת בפועל, או שיש כאן טענת חזקה [וכן שמא סוף המסדרון שלא הפריע עד היום למעבר שאני]. ד) אדם המעוניין לשנות את קירות ביתו ולהופכם לכמה יחידות דיור, האם צריך את אישורי השכנים [מחמת ריבוי הדיורים] או לא. ה) במידה ואישרו לו, האם יכול לפתוח את דלת הכניסה ממקום אחר [ולסגור את הקיים] או שמכיון שגם זה עלול לעורר התנגדות [של כיעור וכדו'] צריך לשאול גם על כך. בתודה מראש על המענה

תשובה:

שלום וברכה,

1. שכן שיש לו חצר פרטית ולא מעוניין להרחיב על החצר, קשה לחייב אותו להסכים להרחבת השכנים מעליו, כיון שהחצר שלו, והבנייה נעשתה בצורה שהחצר תהיה פתוחה. אך אם מקרה לעצמו את החצר מותר לבנות מעליו.

2. מותר להוסיף פתחים של יח"ד לבנין משותף, וה"ה לקומת מחסנים. כיון שחדר מדרגות דינו כמבוי ולא כחצר שהיה בזמן חז"ל.

3. אין חזקה בחצר השותפים, ולכן אין חזקה בהנחת חפצים במסדרון של המחסנים, ויכול אחד השנים לבקש לסלק את החפצים.

4. מותר להוסיף יח"ד לבניין משותף, ולכן יכול לחלק את הדירה לכמה יח"ד.

5. אם הכיעור לא משמעותי – לא ניתן לאסור עליו. ואם הכיעור משמעותי ומפריע מאוד מאוד – יש להחמיר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה עלון המשפט גיליון מספר 49