לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

הפסדים עקב ביטול חוזה יום לפני חתימה

שאלה:

שלום וברכה, ברצוני לדעת האם מוכר דירה שבמשך חצי שנה במו"מ עם לקוח דרך תיווך ולאחר כמה וכמה שינויים בחוזה מכר וכאשר סוכם בינהם תאריך לחתימת החוזה אשר מקובל על שני הצדדים פתאום בעל הדירה מחליט ערב לפני החתימה שאינו מעוניין למכור ובזה מסיים את העניין. האם המתווך זכאי לתשלום עבור כל העבודה שנעשתה במשך חצי שנה (ומתועדת במיילים הודעות שיחות וכו) וכן האם הלקוח שרצה לרכוש את הדירה זכאי לתשלום עקב עוגמת נפש ובזבוז הזמן שנגרם לו במשך חצי שנה לרבות הוצאות אנשי מקצוע אשר נשכרו כגון אדריכל יועץ משכנתאות וכו. יצויין שהכל כבר היה מוכן ומוסכם כולל מחיר פינוי תנאי תשלום וכו. בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

המוכר שסיכם סופית שימכור לך את הדירה, אסור לו לחזור בו משום איסור 'מחוסרי אמנה'. אמם אם חזר בו אין על זה חובת פיצוי כספי, אלא שנהג שלא כשורה כאשר זמן ארוך הבטיח למכור ובסוף חוזר.

בהלכה אין פיצוי על עגמת נפש ובזבוז זמן.

לגבי הפיצוי עבור הוצאות של יועץ משכנתאות ואדריכל, היות והוצאות אלו נעשו עבורך, ולא בשליחותו, אין על המוכר חובת תשלומים – למרות שנהג שלא כשורה.

בהצלחה.