ממזרות בגלל שהאמא סיפרה שהיתה נשואה

שאלה:

בס״ד
שלום כבוד הרב,
האם יכול להיות מצב שבית דין רבני יכריז על ילד של אישה שהוא ממזר כאשר הוא בא להירשם לנישואים ברבנות בגלל שבית הדין הרבני חושד שהאישה נשואה למישהו שהוא לא האבא של הילד? (יכול להיות שחושד בגלל שהאישה רמזה משהו אבל לא במפורש למישהו שעובד ברבנות והוא דיווח על כך הלאה ואז רק כאשר הילד בא להירשם לנישואים הוא גילה שהוא ממזר).
האם בית דין רבני יכול להכריז על מישהי שהיא נשואה ללא שום הוכחה לכך? כשאין שום תיעוד לכך ולא יודעים בכלל מיהו הגבר איתו התחתנה כביכול? האם חייב הוכחה לנישואין? או רק כאשר יודעים בוודאות שהאישה נשואה למישהו אחר וילדה ילד לגבר אחר אז רק אז ניתן להכריז על ממזרות?
אשמח לתשובה!! תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

לא. אין אפשרות כזו. לא שייך לפסוק על אדם שהוא ממזר ללא הוכחה ברורה.

יתרה מזו, אפילו אם האישה באה והצהירה שהיתה נשואה בעבר לאדם אחר ולא קיבלה ממנו גט, ובכך בעצם הוא פוסלת את הילד. גם אז הילד כשר ואינו ממזר משום שהאמא אינה יכולה לפסול את בנה כפי שנפסק בשו"ע אבה"ע סי' ד' סעי' כט. מקסימום טיעון כזה יצריך בדיקה, אבל ברור שלפסול לא שייך ללא הוכחה. לא כל שכן שאין מדובר בהצהרה אלא שמועה כזו או אחרת.