נר שבת ונר חנוכה – מקום אכילה או מקום לינה?

שאלה:

נרות שבת ונרות חנוכה – איזה מהם מדליקים במקום האכילה ואיזה במקום השינה? והאם זה מוסכם על כל הפוסקים או שישנה מחלוקת בענין?

תשובה:

שלום וברכה

הדלקת נרות שבת ודאי העיקר מקום אכילה, כי עיקר הענין הוא העונג בסעודה. מדליקים במקום שינה רק נשים ספרדיות המתארחות במקום שיש כבר מי שמדליקה במקום האכילה, ומחמת שספרדים נהגו שלא מברכים על תוספת אורה.

לגבי נר חנוכה: מדברי המשנה ברורה בסי’ תרעז סעי’ א נראה שמקום האכילה הוא העיקר [ואף לדעת השו”ע שם רק משום החשד סבר שמקום לינה עיקר, ובזמנינו אין חשד], אבל למעשה ודאי יוצא ידי חובתו בין כך ובין כך. לדעת הגר”ע יוסף יש להעדיף גם בזמנינו את מקום הלינה. כמובן הכל מדובר כשזה מקום אכילתו הקבוע פעמיים ביום, ולא רק בשבת או רק בזמנים מסוימים.