"בדיקת חורים וסדקים" – "עד מקום שהשמש דש"

שאלה:

אני לא בדיוק מצליח להבין שני דברים מהבחינה הפרקטית שלהם: (הרבה דברים במכלול. אך בנושא זה – בנתיים – רק שנים ודו"ק) א) מה זה "בדיקת חורים וסדקים" – איזה חורים וסדקים יש שם ואיך בודקים אותם? ב) איך בודקים "עד מקום שהשמש דש"? במחילה אבל גודל והקיף אצבעה לא מתקרב לגודל והקיף "השמש"! ובפרט שמבואר בפוסקים שזה לעיכובא ובלי זה "אינו אלא קינוח" ואינו מועיל כלום והרי היא בנידותה. תורה היא וללמוד אני צריך!

תשובה:

שלום וברכה

לגבי בדיקה עד מקום שהשמש דש כתבו הפוקים, שכיון שאין כל האצבעות שוות ולא כל הרחמים שוים ולעיתים ניתן להגיע ולעיתים לא, לא ניתנה תורה למלאכי השרת, ועיקר הכוונה היא שתבדוק עד מקום שידה מגעת, ראה בענין זה בהרחבה רבה בס' פתחי מגדים בפתיחה לפרק ח'. ואלו דברים פשוטים.

בנוגע לחורים וסדקים, כוונת הדברים שהעור בנרתיק אינו מתוח וחלק אלא יש שם כעין קפלים קטנים, תלתלי בשר, ולכן כדי להגיע לבדיקה מיטבית יש לסובב את האצבע עם העד בעדינות וכך העור מתפשט ונבדק. כל אשה לומדת את הפעולה הפשוטה הזו אצל מדריכת הכלות, ואין בזה בעיה.

יום טוב.