גריסת תורה שבעל פה

שאלה:

שלום לרב שמעתי כמה פעמים שגריסת תושב"ע ללא הבנה לא נחשבת ללימוד תורה, שלא כמו גריסת זוהר או תורה שבכתב. מצד שני שמעתי בכמה שיעורים כי אין עלינו ציווי להבין. אלא יש עלינו ציווי ללמוד… כמו שמסופר על אחד מגדולי דורנו שכשהיה קטן כמעט ויצא מהישיבה לעבוד מכיון שלא הבין את לימוד הגמרא ואביו הרב אמר לו, אין עליך ציווי להבין, יש עליך ציווי ללמוד… האם ההוראה הזו, שגריסת תושב"ע ללא הבנה אינה נחשבת ללימוד תורה?

תשובה:

שלום וברכה

שתי תשובות בדבר: האחת, כשמדברים על כך שאין חובה להבין, הכוונה שגם אם אינו מבין עומקם של דברים ואת הסברות אבל מבין את פשטות הדברים מה כתוב, זה גם מצוה חשובה של תלמוד תורה, ואפילו הןוא מבין רק חלק מהדברים כל מילה של תורה היא נצח. אבל אחד שלא מבין כלום מה שקורא והכל קרא לו טורקית, לא קיים בזה את המצוה. שתים, ילד או נער צעיר שמתחיל ללמוד ועכשיו לא מבין אבל אם יתמיד בכך יתחיל להבין יותר ויותר, ודאי ההנחייה אליו תהיה להשקיע וללמוד וסוף הכבוד לבוא, ולא יתייאש בהתחלה כי כל ההתחלות קשות.