הזמין מוצר באינטרנט עבור החבר

שאלה:

שלום, חבר הזמין לי מוצר באינטרנט. אני הייתי מעוניין במוצר, והוא רצה להגיע לסכום מסוים וכך לקבל משלוח חינם. המוצר הגיע אחר תאריך האספקה. והחבר קיבל זיכוי על מלוא הסכום. האם הוא יכול לבקש ממני תשלום?

תשובה:

שלום וברכה,

החבר שהזמין עבורך נחשב לשליח שלך, ואם לבסוף לא גבו ממנו תשלום עבור המוצרים, לא יכול לבקש ממך תשלום עבור המוצרים.

אם היה מזמין לעצמו ולא היו גובים ממנו תשלום, היה יכול למכור לך במחיר מלא. אבל אם מראש הזמין עבורך, חשב שליח שלך, ומאחר ולא גבו ממנו תשלום, לא יכול לדרוש ממך הוצאות שלא היו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו”ע סימן קפג סעיף ח. ובש”ך שם ס”ק טו ויז. גבי שליח שפשר עם בעלי חובות, או שהכריח מהמכס, שאינו מקבל את הדמים הנותרים, והרווח לבעה”ב. וראה עוד שו”ע סימן שלב סעיף ב גבי שליח שנשלח לשכור פועלים בד’ דינרים ושכר בג’, חיי הבעה”ב לתת ג’ בלבד. וכתב הש”ך ס”ק י שהדינר הרביעי שייך למשלח ולא לשליח.

מכל זה מבואר של רווח שעשה השליח למשלח, הרווח שייך למשלח.