האם יש ריבית בדבר כזה?

שאלה:

שלום להרב, שאלה: בנאי ששיפץ מסעדת חבירו, ובעת תשלום חסר לבעל המסעדה כסף לשלם ואמר לבנאי שישלם לו בנתינת אוכל במסעדה שלו דהיינו, כל עת שירצה הוא ומישהו שילשח לשם לאכול יאכיל אותו או אותם או ואתו ואותם עד יגיע לסכום שהיה חייב לו. והשואל רצה לדעת אם יש בעיה של ריבית בזה? ואחד מהחששות של הבנאי היא שהבעל מסעדה מרויח עליו שנותן לו אוכל במחיר מסעדה והרי בסופר הם כמה יותר זול וכאילו מרויח עליו. והנראה שלא נראה שיש בעיה של ריבית בכזה הסכם, שהרי מקבל עליו דבר זה תמורת ערך כספי וכיון שיודע מחיר של כל דבר מאכל בתוך מסעדה פלונית יוקרתי, נתקבל אצלו הדבר במחירים שעולה למי שרוצה לאכול שם וזה כולל הבאת אוכל לשולחן ע"י מלצרים וכל הפינוקים וכו'. ואיזה תוספת יש בדבר הרי שאם פחית קולה בסופר עולה חצי דולר ואצל המסעדה עולה 4 דולר, מי שמרויח הוא הבעל המסעדה ולא הבנאי. וגבי זה הנראה יותר היה לענין אונאה, אבל כיון שרוב המסעדות מוכרות פחית קולה להבאים לאכול שם בחיר כזה גם לא נראה ששייך לומר זה. מ"מ באנו לשאול לעשות בקשה ידיד הבנאי. ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה,

לדבריך שהמוצרים שווים פחות ממה שמחשב אותם א"כ אדרבה אין כאן ריבית שהרי משלם פחות. והמקבל לא מקבל תוספת.

בנוסף לזה נכונים דבריך שבמסעדה החישוב נעשה לפי מחיר של מסעדה, וזה השער של אוכל במסעדה, ומחשבים כמה נמכר ולא לפי המחיר שעולה לבעל המסעדה.

בהצלחה.