מכונות אוטומטיות לממכר מזון שאינו כשר

שאלה:

האם אסור למכור מכונות אוטומטיות עם אוכל לא כשר כדי למכור למי שאינו יהודי אם יתכן שגם ישראל יקנה מזה? האם זה משנה אם המכונה נמצאת בשכונה יהודית?

תשובה:

שלום וברכה

נראה לי שיש להמנע משימוש במכונות כאלו. אמנם לגבי מכונות אוטומטיות שיש חשש שיהודים יקנו שם בשבת הקל הגרש"ז אויערבך, אבל יש נימוק, שהכלי במהותו בסדר, ומה שאדם בוחר להשתמש בו בשבת אינו באחריותך, אבל כאן הדבר במהותו אינו כשר, ולכן אם מצויים שם יהודים וסיכוי סביר שיקנו, נראה שיש להמנע. אמנם בשכונה גוייית מובהקת לא צריך לחשוש שמא יזדמן שם יהודי ויקנה שאם כן אין לדבר סוף.

מקורות:

בשמירת שבת כהלכתה פרק כ”ט הערה ע”ה הובאו דברי הגרש”ז אוירבאך זצ”ל שכתב לגבי מכונה לממכר אוטומטי שמעיקר הדין מותר להשאירה פועלת אף במקום שתעמוד לשירות יהודים, כיון שאינו מעמיד את גוף האיסור אלא את הכלי שיכולים לעשות איתו איסור, וכיון שאפשר לתלות שלא יקנו בשבת אלא בשאר ימות השבוע אין איסור, אך למעשה כתב שבמקום שרוב יהודים ראוי לכתחלה לא להשאירה בפעילות בשבת.