לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

נקיון לכלוך שעל הבגד בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב קצת הסתבכתי בסימן שב , ולא יצא לי משהו ברור ( אני ספרדי..) אם יש לכלוך על הבגד האם אפשר לנקות אותו? תודה

תשובה:

שלום וברכה

קשה לי לדעת באיזה פרט בדיוק התקשית, אבל ננסה לתת את הכלל: בגד שהתלכלך ממאכל מסויים, מותר להסירו על ידי סכין או ציפורן או מטלית, אבל אסור לשפשף במטלית או לשפשף את שני חלקי הבגד זה בזה. כמו כן, אין היתר להסיר את הליכלוך אלא אם כן נשאר רושם בבגד ולא נעשה נקי לגמרי.

מקורות:

ראה שו”ע סי’ שב סעי’ ז, וראה ביאור הלכה שם ד”ה דהוי. בשו”ע שם מבואר שלא התירו להסיר בוץ על ידי סכין אלא כשהוא לח, אבל כשהוא יבש יש בכך איסור טוחן, ובס’ שמירת שבת כהלכתה פרק טו סעי’ כח הקשה מדוע לא הוזכרה הגבלה זו לגבי תבשיל. ותירץ, שמדובר בדר שאין בו איסור טוחן, כגון תבשיל שכבר התמעך היטב בעת הבישול, וכפי הכלל שאין טוחן אחר טוחן. אבל דבר שלא נטחן מעולם והוא מגידולי קרקע אין להסירו אלא כשהוא לח.