לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מוקצה בשבת

שאלה:

לכבוד הרב שלום, רציתי לשאול מה עושים במקרה שצריכים לפתוח מגירה ולא יודעים אם יש בה מוקצה או שהיא בסיס לדבר האסור והמותר ומותר לפתוח אותה. במידה ופתחו אותה והיה בה מוקצה האם זה עבירה בשוגג? ומה נחשב בסיס לדבר האסור והמותר? 2. האם מותר לאכול סעודה שנייה לאחר חצות היום? (אחרי שטעמנו משהו עם קידוש לפני) 3. אם יש קליפות של גרעינים על השולחן, האם מותר לנקות אותם ביד ולזרוק לפח? תודה רבה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אם יש ספק שמא היא בסיס לדבר האסור ואין בה חפצי היתר, יש להמנע מלפתוח.

בסיס לדבר האסור והמותר הוא כאשר יש במדירה חפצי היתר שהם שווי ערך לדבר המוקצה [ויש שהקלו גם כאשר הערך הכספי הוא פחות, אבל הדבר חיוני ממש לשבת, כמו חלות השבת שבלעדיהן אין סעודה].

אם טעמתם משהו ואתם לא בתענית, מותר לאכול את עצם הסעודה אחרי חצות.

אם אי אפשר לקחת עם כלי או מפה וזה מפריע, מותר להוציא כדין גרף של רעי, אבל לכתחילה עדיף על צלחת או מפה.