יחוד עם בן חורג / בעלה בעיר כשליבו גס בה

שאלה:

זוג שלהם יש ילדה כבת חמש, ולבעל יש בן מעל גיל מצוות, ז.א. הבן והבת אחים מאב. האם לאשה יש בעיה של יחוד עם הבן בשעה שהאב לא נמצא בבית?

תשובה:

שלום וברכה

הילדה נחשבת שומרת ואין כאן יחוד, הבעיה היא רק בלילה בזמן שינה, שאז יש צורך בשני שומרים, וכאן הנדון האם זה שהבעל בעיר עוזר במקרה כזה שאתם כל כך רגילים יחד, ולמעשה יש להחמיר בזה לכתחילה כשאפשר ובכל מקרה כזה אין לנעול את הדלת.

מקורות:

בשו”ע אבהע”ז סי’ כב סעי’ ח נאמר, שאף שבדרך כלל אין איסור ייחוד במי שבעלה בעיר, אם מדובר באשה שליבו גס בה, כלומר שהוא רגיל בה ביותר כיון שהם דרים יחד בבית, כמו במקרה שלך, יש להחמיר יותר ולא קיים היתר זה. ולגבי פתח פתוח, מבחינה הלכתית סבר האגרות משה ח”ד סי’ סה שהיתר זה נאמר לא רק בפתח הפתוח ממש, אלא גם באופן שמצוי מאוד שמיהו ידפוק ויודע שיש אנשים בבית, כך שאם לא יפתחו לו מיד יתמה על הדבר, ומשום כך הם יראים לחטוא. אלא שבחלקת מחוקק שם ס”ק יג כתב, שכשם שההיתר של בעלה בעיר אינו קיים באופן שליבו גס בה, כך גם ההיתר של פתח פתוח לרשות הרבים אינו שייך באשה כזו. אלא שהט”ז חולק שם על החלקת מחוקק ומתיר, וכן צידד להלכה באגרות משה שם, וראה שו”ת שבט הלוי ח”ה סי’ רג בסופו שנקט אף הוא כדעת הט”ז אלא שצידד להקל בזה רק בדלת פתוחה ממש, ולא בסגורה שאינה נעולה, אמנם המיקל לסמוך גם בדלת סגורה שאינה נעולה כשכל רגע יכול לבוא מישהו יש לו על מי לסמוך, שכן נקט העזר מקודש שם.