זוג גרושים שחזרו לחיות ביחד ושוב נפרדו

שאלה:

שלום זוג שהתגרש , חזר לחיות ביחד ושוב מעונין להיפרד. האם צריך ללכת לבית דין רבני ?האם נדרש " להתגרש " שוב?

תשובה:

שלום רב,

אם הם חזרו לחיות ביחד כזוג למשך תקופה. הם צריכים לגשת שוב לביה"ד הרבני כדי להתגרש מספק.

מקורות:

ראה שו"ע אבה"ע סי' קמט, ובבית שמואל שם הביא מחלוקת ראשונים במקרה שחיים ביחד אם אומרים הן הן עדי ייחוד הן הן עידי ביאה. ולכן צריכה גט מספק כפי שכתב שם. אמנם ישנם בסרות נוספות שלא בטוח שקיימים במקרה זה כפי שהובא בפתחי תשובה שם מחלוקת במקרה שהאישה יתה נדה ובכל זאת לא נזהרו אם אומרים גם בזה חזקה אין אדם עושה בעילתו בעילת זנות. וסברות נוספות אם זה שייך בזמנינו כפי שיש אומרים בשם השאגת אריה בתשובותיו החדשות. מ"מ במקרה שחיים ביחד תקופה, ראה גם בספר עזר משפט להגר"א גולדשמידט שדקדק מדברי הרמב"ם שלדעתו זה לא מחמת איסור זנות אלא האופי, ולכן החזקה יכולה להיות קיימת גם במקרה שלא שייך לומר שהקפידו על האיסור. ולכן במקרה זה האישה צריכה גט לחומרא.