קציצת ענפי עצי פרי שפולשים לחצר השכן

שאלה:

בס"ד ענפי עצי פרי שפולשים לחצר השכן, האם מותר לשכן לקצוץ אותם בהסכמת בעל העצים?

תשובה:

שלום וברכה,

ענפים שפולשים לחצר השכן מותר לשכן לקוצץ את הענפים גם ללא הסכמתו של בעל האילן. והקציצת הענפים מוטלת על השכן ולא על בעל האילן. ואין בזה איסו גזל ולא איסור לא תשחית את עצה.

בהצלחה.

מקורות:

אילן שפולשים הפירות לחצר חברו יכול השכן לקוצצם, ועליו מוטל טורח הקציצה – ראה שו"ע חו"מ סימן קנה סעיפים ל ולב.

לדעת רוב הפוסקים איסור קציצת אילן של פירות נאמר דוקא כאשר קוצץ את האילן ולא בקציצת ענפים, וכן מורים פוסקי זמנינו – הרבנים הגאונים, הגרש"ז אוירבך. הגרי"ש אלישיב. הגר"נ קרליץ הגר"ש וואזנר, ועוד. ראה בספר עץ השדה פרק יא הלכה א.