להתנות על ירושת הבכור ועל שאר האחים

שאלה:

שלום, חזרתי בתשובה, שאר המשפחה חילונית. לגבי ירושה. התורה אומרת שהבכור יקבל פי שתים משאר האחים. האם ההורים יכולים לרשום בצוואה שהכל יהיה שווה בשווה או אפילו לתת לאח הצעיר יותר מהבכור? (במקרה שכן, האח הבכור שאינו שומר תורה ומצוות בעבר אמר שהוא רוצה שווה בשווה, אבל אינו יודע שמדין תורה מגיע לו פי שתים, אם כן, האם צריך לומר לו?)

תשובה:

שלום וברכה,

אדם לא יכול להתנות על הירושה שלו, ולכן לא מועיל צוואה שמתנה שבכור לא יקבל פי שניים, או שבן אחד יקבל יותר, או שהבנות יירשו. אמנם ניתן לערוך צוואה הלכתית שבה כתוב שמקנה את העיזבון שעה אחת לפני המיתה, ואז יכול להקנות כרצונו – להשוות בין כל האחים, או לתת לבן אחד יותר, וכן להקנות לבנות חלק בירושה. את הצוואה יש  לערוך בבית דין כדי שיהיה לה תוקף הלכתי.

כאשר לא ערכו צוואה, יש לומר לבן הבכור שמגיע לו פי שניים. ואם לא נוטל פי שניים, אין חובה לתת לו, ויש לראות בזה כמחילה על זכויותיו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רפא.