יונים שמתיישבות על גדר של מרפסת ומלכלכות

שאלה:

שלום וברכה בניין משותף 4 קומות . דירה בקומה 2 יש מרפסת . בעל הדירה סגר את המרפסת לחדר אך נשאר טפח מחומת המרפסת שבו עומדים יונים ועקב כך מלכלכים את הגינה המשותפת בצואה . האם בעל הדירה חייב לקנות דוקרנים ולהשים במרפסת היכן שהיונים עומדות ? או שוועד הבניין צריך לקנות דוקרנים ולהשים היכן שהיונים עומדות בחומת המרפסת של השכן ?

תשובה:

שלום וברכה,

יונים שמתיישבים בחומת המרפסת של שכן ומלכלכות את החצר המשותפת, אם החומה נבנתה כך מתחילה, אין אפשרות לחייב את בעל המרפסת להתקין דוקרים.

אם השכן סגר מרפסת, והסגירה היא משגורמת ליונים להתיישב על המרפסת, חייב בעל המרפסת למנוע הגעת יונים לבניין, כיון שבמעשהו גרם שיבואו היונים..

בהצלחה.

מקורות:

איתא בגמ' (ב"ב כב:-כג.), שבחצרו של רב יוסף היו דקלים, והיו באים אומנים והיו מקיזים דם לבני אדם תחת אותם אילנות, ומחמת כן היו באים למקום עורבים כדי לאכול את הדם, ולאחר מכן היו העורבים עולים ומזיקים את אילנותיו ופירותיו של רב יוסף. אמר להם רב יוסף שיפסיקו להקיז שם דם, כדי שיפסיקו העורבים לבא למקום ולהזיקו.

מבואר שאם העופות מגיעות בגלל מעשיו של הדייר, חייב להרחיקם. אבל אם לא עשה מעשה שמביא אותם, אין עליו חובת הרחקה.