ברכה ראשונה ואחרונה – מאכל שיש בו מזונות

שאלה:

במידה ויש מנה שמכילה רוב של ירקות קצת אורז וקצת עוף, בחלק מהמקורות הבנתי שיש לברך ברכה ראשונה על המרכיב ש בו הכי הרבה במנה(ירקות)ובחלק מהמקורות רשום שיש לברך ברכה ראשונה רק "מזונות" כי קיים בו מרכיב של מזונות,אפשר תשובה ברורה מה לברך?(ברכה ראשונה ואחרונה)תודה.

תשובה:

שלום וברכה

הכלל הזה שהזכרת, אמור לגבי מאכל שמטבעו הוא מאכל אחד המורכב מכמה מינים. כלומר, מנה שיש בה עוף הניכר לעצמו ואורז לבד וירקות על כל דבר מברכים את ברכתו הראויה לו, למרות שזה נאכל כמנה עיקרית יחד, הנושא האמור הוא למשל לגבי מג'דרה, שהאורז והעדשים שניהם מרכיבים יחד מאכל אחד, או סלט פירות שיש בו אננס שברכתו אדמה עם תפוחי עץ וכדומה הכל בחתיכות קטנות המעורבות יחד וכן על זה הדרך.

הסתייגות שניה, הכלל שהזכרת הוא רק בחמשת מיני דגן, באורז אין את הכלל שמיעוט אורז קובע ברכה על המאכל כולו. ועדיין הולכים לפי הרוב. אבל שוב רק כאשר זה מאכל אחד, לא מנה אחת…

ערב טוב.