ברכה על לחם ממולא בירקות

שאלה:

שבוע טוב, 2 שאלות: 1.רציתי לברר האם ניתן לברך המוציא בשבת על לחם משנה הממולא בירקות 2. במידה וניתקתי את המקרר לפני שבת מהחשמל והעברתי למקפיא מס מצרכים שישארו קרים למהלך השבת זה נחשב כהטמנה / מותר?או שזה נחשב כמו צידנית? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

1. הנושא כרגע אינו הלחם משנה, אלא מה בכלל מברכים על לחם ממולא בירקות, וזו אכן שאלה גדולה… שכן אחד התנאים לפת הבאה בכיסנין הוא "ממולא", כלומר, שמאפה ממולא עשוי להחשב עוגה ולא לחם… אלא שבזה דנו הפוסקים האם מדובר דוקא בדבר שממולא במיני מתיקה, או גם מה שממולא בבשר או גבינה או ירקות בכלל זה [מדובר בבצק של לחם, אם הבצק עצמו מתוך מאוד או בצק בורקס, זה ודאי לא לחם כבר מחמת עצם הבצק]. דעת השולחן ערוך בסוף סימן קסח שמברכים המוציא וממילא זה גם טוב ללחם משנה, אמנם הט"ז שם מפקפק בזה, והכרעת המשנה ברורה למעשה, שכאשר מדובר ברקיקים קטנים שאנשים רגילים לאכול לתענוג ולא לשובע – נישנוש, הברכה היא מזונות [אא"כ אכל שיעור קביעת סעודה], אבל אם אלו לחמניות גדולות שאוכלים לשובע – הברכה המוציא כדברי השו"ע.

2. הטמנה שאסורה היא רק כשהמטרה היא שמירת חום, שמירת קור אינה אסורה משום הטמנה.

ברכה והצלחה.