הדלקת נרות שבת לאחות בבית החולים

שאלה:

שלום הרב- אשתי היא אחות בבית החולים והולכת לשם יום שישי בצהריים למשמרת עד הלילה (11:00), האם היא מדליקה שם נרות שבת? (אני יודע שאני מדליק בבית, אבל האם היא ג״כ מדליקה? ואם אני אצל ההורים שלי (והיא תגיע בלילה) האם אני עדיין מדליק ג״כ?) תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

במידה ואתה מדליק נרות בביתכם, זה הכי טוב, כי אז בעצם אשתך יוצאת ידי חובה בהדלקה זו שמדליקים עליה בביתה. הבעיה מתחילה אם אתה לא מדליק בבית אלא משתתף בהדלקה שבבית הוריך [על ידי פרוטה, כי לא מדליקים עליך בביתך ואתה חייב בהדלקה כדין אכסנאי], הדלקה זו אינה מתייחסת לאשתך כיון שהיא אינה גרה שם… במקרה כזה, עליה להשתתף [קודם שבת] ברכישת הנרות הציבוריים שבבית החולים, על ידי נתינת פרוטה. כאשר היא יכולה להדליק, לא תעשה זאת במקום שאינו משמש אותה כמו על דלפק האחיות שאינו מקום דיורים ובודאי לא במסדרון, אלא או בחדרה או אם היא אוכלת בחדר האוכל תדליק שם. אשה ספרדיה לא תברך על ההדלקה שם אם כבר היו אחרות שהדליקו לפניה, אלא תשמע את הברכה מחברתה ותכוין לצאת ידי חובה ממנה, כיון שמנהג בני ספרד שלא מברכים על תוספת אורה. בנות אשכנז יכולות לברך.

כאמור, הטוב ביותר שאתה תדליק בבית ואז היא לא תזדקק להכנס לכל החששות הנ"ל.

מקורות:

ראה שולחן ערוך ומשנה ברורה או”ח סי’ רסג סעי’ ב – ז.