כשם שפוסקים בבית דין של מטה כך פוסקים למעלה

שאלה:

לכבוד הרב האם יש מקור לכך שמה שפוסקין למטה כך פוסקים למעלה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

יש הרבה מקורות לכך, ראה ס' תוכחת חיים לגר"ח פאלג'י בפרשת משפטים שכשם שפוסקים בבית דין של מטה כך נפסק למעלה, וממילא מי שאינו מקבל את פסק בית הדין כאילו בועט בבית דין העליון, וכן הביא בס' בני יששכר בכמה מקומו. ענין זה גם מובא בחידושי הרי"ם על הפרשה שלנו, יעוי"ש שדן בשאלה מדוע לא נשלח מלאך מיוחד להציל את לוט כמו ששאר הפעולות שעשו המלאכים היה כל אחד מהם בתפקיד מיוחד, והשיב, שהרי הצלת לוט היתה בזכות שתצא ממנו רות המואביה, וזה תלוי בהכרעת בית הדין שמואביה [בשונה ממואבי] מותרת לבוא בקהל ה', לכן רק אחרי שאברהם אמר על שרה "הנה באוהל" והיינו שאין דרכה של אשה לצאת לחוץ [וממילא נשות מואב לא היו בכלל "אשר לא קידמו אתכם בלחם ומים" ואין סיבה לבטל מהן אפשרות גיור], נפסק שרות כשרה לבוא בקהל וממילא ניצל לוט…

יום נעים.