דיין שהולך לדון בחו"ל ודורש אירוח במלון

שאלה:

דיין שמבקשים ממנו לנסוע לחו"ל לצורך עריכת דין תורה, האם מותר לו לדרוש לעצמו כתנאי לכך מימון שהות במלון, או שמצד דיני שוחד, מחויב הוא להסתפק בהתארחות אצל משפחה מארחת?

תשובה:

שלום וברכה,

תשלום שמגיע משני הצדדים, ושום אחד מהם לא אומר תדון אותי יפה, אין זה שוחד, ומהתורה מותר לקחת, אלא שחכמים אסרו לקחת שכר לדון. ולכן אם נוטל משני הצדדים אסור מדרבנן. אמנם אם נוטל שכר בטלה – מה שמפסיד שלא עוסק בזמן שדן – מותר לקבל משתי צדדים. ולפ"ז גם הוצאות שיש לדיין עקב הדיון מותר לו ליטול משתי הצדדים בשווה. ולכן אם נוח לדיין לשהות במלון, ולא מרגיש נוח להתארח, הרי זה נכלל בהוצאות לדון, שמותר לקבל משתי הצדדים בשווה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סו"ס ט.