מזגן בקיץ וגזל

שאלה:

האם בקיץ כשפותחים חלון והמזגן עובד ובכך נכנס אויר חם … האם יש בכך גזל ציבור … מעבר לצער הציבור … שבכך מתבזבז כסף החשמל לחינם… ובמקרה שיש בכך בזבוז כספי ציבור האם זה משנה אם המזגן נדלק מוקדם כשיש מי שפתח את החלונות ואז נאמר שהוא לא נושא בבזבוז כספי ציבור … כגון זה שפותח את החלונות מגיע מוקדם מן הציבור כשברור שהמזגן יפעל בשעה מסויימת בקיץ ?

תשובה:

מתפלל שפותח חלון ויוצא אויר הקר של המזגן, נחשב שמצער את הציבור, לא שייך כאן גזל, כיון שלא גוזל דבר. אלא מצער. ואין הבדל אם פותח חלונות לפני שהמזגן פועל, או אחרי שהמזגן התחיל לפעול, אם כוונתו שלא ירגישו את המזגן, נחשב שמצער את הציבור.

איסור גזל לא שייך כיון שלא גוזל. וגם החשמל לא נחשב גזל, כיון שהמזגן עובד בכל מקרה, אלא גורם שהמזגן יעבוד לריק, ויתכן ונכלל באיסור בל תשחית.

בהצלחה.