הגדלת מינוס בבנק האם יש בזה משום גזל

שאלה:

הגדלת מינוס בבנק היא אולי קצת גזל? זאת אומרת יש מקום לנסות לקנות פחות כאשר יש מינוס מסויים משום גזל?.או לדחות קניית דברים שאפשר שהם בגדר מותרות כדי לא להגדילו? מדובר במינוס שכן יהיה מאיפה להחזירו בקרוב.

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שלוקח הלוואה ואינו יודע איך להחזיר נחשב לגזל – ונקרא רשע. אך אם יש לו אפשרות להחזיר אין איסור גזל. אך ההנהגה הישרה שלא לחיות במותרות כשאין כסף.

כמו כן יש מחלוקת הפוסקים האם מועיל היתר עסקה של הבנק כאשר מטרת ההלוואה מהבנק לצורך מחיה ולא לצורך עסק. והמיקל יש לו על מה לסמוך, אך אם אפשר להחמיר יש מקום להחמיר בזה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ ריש סימן צז.