מכירת חול ואבנים מארץ ישראל

שאלה:

שלום הרב, האם מותר לי למכור חול של ארץ שראל לכל מאן דבעי? האם זה מרמה על אנשים? אם לא מדוע שיהיה פה בעיה?

תשובה:

שלום וברכה

אין איסור להוציא חול מארץ ישראל לחו"ל, אין כאן גם רמייה על אנשים, הם יודעים בדיוק מה הם קונים והם יבחרו אם הם מעונינים בכך, ובלבד שלא תמכור להם שיש בזה איזו סגולה, מה שאינו נכון… אגב סיפור יפה: הגאון רבי חיים יעקב לוין זצ"ל היה בנו בכורו של הגאון הצדיק הירושלמי רבי אריה לוין אבי האסירים הידוע, וגיסו של מרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל, כשהיה נער שלחו אביו ללמוד באחת מישיבות ליטא, בארץ באותם ימים הישיבות היו מועטות ופחות מפותחות, והנה כשליווהו לאוניה בנמל יפה לפני שהוא עולה על הכבש הבחינו בדבר מוזר, הוא פתאום הוציא אבן מכיסו וזרקה לארץ… שאלו אביו מה פשר המעשה והשיב לו: הגעגועים לארץ ישראל כל כך קשים עלי, שהחלטתי לקחת איתי אבן מארץ ישראל שאוכל להתבונן בה ולהפיג את געגועי, אם כן למה אתה זורק אותה שאלו אביו, השיב לו: מילא אני צריך לצאת לטומאת ארץ העמים כדי ללמוד תורה, אבל האבן היקרה והקדושה מה היא אשמה? מדוע יגזר עליה לצאת מארץ ישראל?!