תהליך החזרה בתשובה – וידוי מעכב?

שאלה:

1. האם די בהרהור תשובה בלב כדי להשלים את תהליך החזרה בתשובה או שהווידוי מעכב? 2. וידוי חייב להיות מפורש בפיו ובעמידה?

תשובה:

שלום וברכה

בכל הנושא של התשובה צריך להבחין בין שני חלקים: מצד אחד הרי נאמר שחלקי התשובה שהם וידוי חרטה וקבלה לעתיד מעכבים בהליך קבלת התשובה, ומאידך הרי נאמר בגמרא שאם אדם רשע מקדש אשה בתנאי שהוא צדיק גמור הרי זו ספק מקודשת שמא הרהר תשובה, הרי שעל ידי הרהור תשובה כבר יכול להחשב צדיק ומתקיים התנאי שעשה עמה… וההסבר, שבכל הנודגע לדרך כפרת החטאים, אכן כל חלקי התשובה מעכבים ויש להתוודות בפה ובעמידה על החטא ולהתחרט עליו בפרטות וכו', אבל בכל הנוגע להגדרה העכשוית של האדם, מה הוא עכשיו צדיק או רשע, גם בהרהור לבד כבר יכול להיות צדיק ברגע שהוא גומר בליבו לשוב לה' יתברך.

שנזכה לכל הטוב!

שבת שלום.