קניית ספרים ממעשר כספים / החלפת מעשר כספי שני אברכים

שאלה:

שלום להרב, שאלה: גבי מעשר כספים שמעתי אברך שאמר שמה שמקבל מן הכולל נותן לחבירו וחבירו נותנו המעשר מן מה שמקבל מן הכולל גם כן וכך הם נותנים המעשר אחד לשני, כיון שלדעתם הן עניים אף שלא עניים ממש שצריך לבקש צדקה בפירוש. האם יש בזה תוקף או כל הענין ערמה בעלמא? וגבי ענין של מעשר כספים, שמעתי מורה אחד שאמר שאדם יכול להשתמש כסף זה לקנות ספרים לעצמו כל עוד שיתן רשות לאנשים אחרים חוץ מביתו להשתמש בהם ויכול להגדיר שרק ישתמשו בתוך ביתו כגון כאשר בא אורח קרוב משפחה וכו' ויחשב לו כשימוש כראוי של כסף של מעשר. ועל זה שואלים אף אם נגיד שזה כן האם זה ראוי לעשות? או יותר גבוה ומביא יותר ברכה לתתו לאדם שנזקק ממש שהוא עני אמיתי? ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה

מה שעניים מחליפים את המעשר ביניהם זה אפשרי בתנאי שהם לא עושים זאת באופן של חובה גמורה, כלומר גם לאחר שהראשון נתן השני אינו מחוייב לתת לו, אחרת הוא כפורע חובו מן המעשר.

לקנות ספרים מכספי מעשר יש להקל רק כאשר זה באמת צורך לרבים ומשמש רבים, אם הספר בביתו וכמעט אף אחד לא שואל אותו, ודאי אין לעשות כך. ובכל מקרה לכתחילה יש לתת לעניים תלמידי חכמים.

ברכה והצלחה