חוב כספי לאדם שנפטר

שאלה:

לכבוד הרב שליט"א הסכמתי לשלם לרב עבור לימוד יהדות והכנה לגיור. סיימתי את הלימודים, ולפני הגיור הרב נפטר פתאום. התגיירתי בבית דין שלו. עדיין נשאר לי חוב כספי להרב שנפטר. האם החוב פקע בפטירתו, או שאני צריך לשלם לאשתו או בניו?

תשובה:

שלום וברכה,

החוב כספי שהינך אמור לשלם לרב עובר ליורשים. על כן עליך לגשת ליורשים ולשלם להם את יתרת החוב.

חשוב לדעת שהיורשים הם דוקא אותם שיורשים לפי התורה – אם יש בנים הבנים קודמים, ורק הם מקבלים את הירושה. ויש לחלק את החוב בשווה בין כל היורשים. ואם אין בנים, הבנות יורשות. ואשתו של אד אינו יורשת אותו, אלא מקבלת כתובה ומדור. ולכן אין לפרוע את החוב לאשתו של נפטר.

בהצלחה רבה. ואשריך שנכנסת ליהדות הטהורה!!

מקורות:

בעניין סדר ירושה ראה שולחן ערוך חושן משפט הלכות נחלות סימן רעו

סדר נחלות כך: מי שמת, בנו יורשו. לא נמצא לו בן, רואים אם יש לבן זרע, בין זכר בין נקבה עד סוף כל הדורות, עומד במקומו ויורש הכל, לא נמצא זרע לבן, אם יש לו בת תירשנו. לא נמצא לו בת, אם יש לה זרע, בין זכר בין נקבה עד סוף כל הדורות, יורש הכל. לא נמצא לה זרע, תחזור הירושה לאביו של מת. ואם אין אביו קיים, תחזור לזרעו שהם אחי המת. אם יש לו אח, יורש הכל. לא נמצא לו אח; אם הניח זרע עד סוף כל הדורות עומד במקומו לירש. לא נמצא לו אח ולא זרע ממנו, תחזור הירושה לאחות המת או לזרעה עד סוף כל הדורות. לא נמצא לו אחות ולא זרע ממנה, תחזור הירושה לאבי אביו של מת. ואם אינו קיים, חוזר לזרעו שהם אחי אבי המת, אם יש לו אחים או לזרעם עד סוף כל הדורות. ואם אין אחים לאבי המת, ולא זרע מהם, חוזרת לאחות אבי המת או לזרעה עד סוף כל הדורות. ואם אין אחות לאבי המת ולא זרע ממנה, חוזרת לאבי אבי אביו של מת. ואם אינו חי, מורישו לזרעו שהם אחי אבי אביו של מת או לזרעם עד סוף כל הדורות. לא נמצאו אחי אבי אביו של מת ולא זרעם, חוזרת לאחות אבי אביו של מת או לזרעה עד סוף כל הדורות. ועל זה הדרך נחלה ממשמשת למעלה עד ראובן

סעיף ב: מי שמת והניח בת ובת הבן, אפילו בת בת בת הבן עד סוף כמה דורות היא קודמת ותירש הכל, ואין לבת כלום. והוא הדין לבת האח עם האחיות, ולבת בן אחי אביו עם אחות אביו, וכן כל כיוצא בזה