הכאת תלמידים בבית הספר

שאלה:

שלום להרב, שאלה: גבי בית ספר לקטנים וישיבה לילד צעיר, שמעתי דבר לפי קוצר ידיעתי וניסיון בדבר שיש לבדוק בין בית ספר לקטנים וישיבה לצעירים שהם לא נותנים מכות לילדים. אימהות אמרו שבניהם סיפרו שהרבי נתן להם מכה. וזה דבר אינו מקבול בימינו בן רוב ההורים. אם ההורים לא מחשבים מכות כאופן ראויה לחינוך מניין למורים לעשות כזה דבר? פלא! ובזה לא ישכנע לי שום אדם שזה דבר המועיל בזמננו, אולי לפני אלף שנים. לכן שואלים כאן אנו לכבודיכם, מה האופן ראויה לדרוש מן הבית ספר ישיבה וכו' על דברים כאלה? כלומר האם לשאול זה בפגישה זה דבר יותר מדי חזק כאילו את חושש מהם או כיון שזה דבר חשוב לית לן בה וישאל וישאל, ומן תשובה וגימגיומים תתפוס האמת. אמא אחת ספירה ששאלה חדר אחד על זה ואמרו שלא נותנים מכות המורים אולם המנהל יכול. מה משנה זה מזה? בימינו קרוב לודאי שזה יגרום הרגשה של ניגוד הלימוד, האופן הראויה היא באהבה וסבלנות רבה וכמו שאמרו חז"ל אפילו צריך לחזור ולהסביר 40 פעמים מה לעשות ככה. (ודאי שאי אפשר לעשות זה לעשרים תלמידים בכל שיעור שלא מתקדם דף אחד, וזה רק דוגמא למידות המורה). לכן דורשים מכם הוראה לחיפוש מוסד לקטנים. ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה

בתלמודי התורה המוכרים לי בארץ הקודש אין כלל מושג כזה לתת מכה לילד, זה היום לגמרי לא מקובל ואינו מתאים ואינו כחלק מהחינוך, דברי תוכחה כן, ענישה כן במידת הצורך באופן חינוכי ומקדם, אבל לא הכאה! אינני יכול להמליץ על מקום לימוד בארה"ב כיון שכף דרכי לא דרכה שם מעולם… תתייעץ עם תלמידי חכמים מקומיים מה התלמוד תורה המומלץ והטוב ביותר.

בהצלחה