נתינת צדקה באמצע ברכות קריאת שמע

שאלה:

בס"ד שלום רב, רציתי לשאול מה צריך לעשות במידה וניגש אדם לבקש צדקה באמצע ברכות ק"ש, האם צריך לעצור ולתת לו או להמשיך בברכה ולא לתת? מהו עיקר הדין? האם זה בגדר העוסק במצוה פטור מן המצוה? ומהי מידת החסידות בדבר זה, האם לתת בכל זאת או שעדיף דוקא לא לתת משום שיש בזה מעין "מסייע" משום שכל זמן שאנשים נותנים בשעה זו הוא ימשיך להגיע בזמנים כאלו (בהנחה שלא ראוי לבקש צדקה באמצע התפילה מצד הפרעה בכוונה וכדומה) ומה הדין בקטעים אחרים התפילה? כגון פסוקי דזמרה, תחנון וכו' תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

מותר לתת צדקה בעת אמירת ברכות שמע ואפילו בקריאת שמע עצמה למעט פרשה ראשונה, אינני חושב שיש כאן ענין של עוסק במצוה כיון שאפשר לקיים שניהם, לא הייתי מוכיח אותו, כי באופן כללי אני מתנגד לתוכחה דוקא נגד העניים והמסכנים… שמעתי פעם מרב שאמר דרך חידוד שיש מצוות שהוא לא אוהב ויש עבירות שהוא מאוד מחבב: כשאדם אומר, "איש פלוני מצוה לדבר עליו", זה מצוה שלא חביבה כל כך, ויש שאומרים "ממש עבירה לא לטייל שם ושם", זה דוקא עבירות לא נוראיות כל כך… בקיצור, יש כל כך הרבה מה לחזק, דוקא להוכיח את אותו עני מסכן, אין צורך…

מקורות:

ראה לקט הקמח החדש סי' סג ס"ק יח, תשובות והנהגות ח"א סי' סא.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. במחילה מכבוד הרבנים שליט"א לא כ"כ הבנתי מדוע א"א להביא ראיה משומר אבידה נחשב לשומר שכר מכיון שהוא נחשב לעוסק במצווה הפטור מן מצוות צדקה בזמן הטיפול באבידה וכ"ש בזמן שאדם עומד בתפילה ו/או במצוות ק"ש שיהא פטור! מה גם שמה שלצערינו הרב הפך ל"יום-השוק" שבבכנ"ס מרכזיים ישנם בכל מניין זרם של אנשים שדווקא בזמן התפילה באים ומדברים ומקשקשים במטבעותיהם ומבלבלים את הריכוז וקשה עד קשה ביותר להתרכז בצורה שכזאת במקום להמתין בכניסה לנכנסים ויוצאים!

    ללא לעורר קיטרוג על עמך בית ישראל – תמהיני אם בבתי-תיפלה של נוכרים התופעה המבישה הזאת קיימת

  2. אתה צודק שבאמצע הברכה במידה וזה מפריע מסתבר שפטורים אבל מותר לתת [בלאו הכי היום אין חיוב לתת לל אדם לכן אין כל כך מקום לעסוק בשאלה של החיוב אלא בשאלה אם מותר], בין הברכות כשאתה ממתין – ודאי גם יש חיוב במידה ויש חיוב…