איכות הסביבה בראי ההלכה

שאלה:

שלום וברכה האם התורה מחייבת אותנו בשמירה על איכות הסביבה ?{שלא תחריב את עולמי } כגון להימנע כול כך האפשר בחד פעמי או במוצרים אחרים שמזהמים. והאם יש התייחסות של אחרונים או אולי ראשונים לנושא . תודה

תשובה:

שלום וברכה

הגדר ההלכתי היחיד שקיים בענין זה הוא בעצם גדרי איסור בל תשחית, אין התייחסות הלכתית אחרת לענין, ובענין זה כל דבר שבמהותו הוא שימוש של האדם, והנזק מאוד עקיף ובני האדם רואים בו השקעה משתלמת… אינו מוגדר כבל תשחית שם הקובע הוא בעיקר שהשימוש הוא "בדרך השחתה" ולכן אין כל איסור להשתמש במוצרים אלו גם אם באופן עקיף ורחוק ובהצטברות גדולה מאוד זה גורם לנזק לאוזון וכדומה… הרבה יותר נזק לטעמי להעמיד נשים לרחוץ ערימות כלים בשבת… ככלל, כל הזהירות באיכות הסביבה ברמה הזו אפשרית למשפחות של ילד אחד מתבגר וכדומה, משפחות ברוכות ילדים ב"ה כל דבר שיכול להקל עליהם הוא ברכה והשקעה משתלמת בהחלט. בסופו של דבר זו תכלית העולם.