שימוש בכרטיס אשראי שלא מדעת ובלי הפסד לבעליו

שאלה:

ראובן ביקש משמעון לקנות לו, באמצעות כרטיס האשראי של ראובן, פריט בחנות באינטרנט. החנות קבעה שמעל 100 ש"ח המשלוח חינם ומתחת סכום זה מחיר המשלוח 15 ש"ח. הרכישה לראובן היתה ע"ס 85 ש"ח. שמעון רכש לעצמו באותו כרטיס פריט בסך 15 ש"ח. יוצא שראובן לא שילם יותר ממה שהיה משלם אלמלא הפריט של שמעון (כי היה משלם על ההובלה). האם שמעון צריך (1) להודיע לראובן? (2) לשלם לו 15 ש"ח או לפייסו בדרך אחרת?

תשובה:

שלום וברכה,

ראובן צריך לשלם 85 ש"ח. ושמעון 15 ש"ח, ושניהם זוכים במשלוח חינם. שמעון אינו יכול לדרוש דמי משלוח מראובן ולקנות בשווי 15 ללא תשלום.

בהצלחה.

מקורות:

כל שליח שנשלח והוזיל את המחיר שנשלח, ההוזלה שייכת למשלח. כגון ראובן שלח את שמעון לשכור פועלים בארבע, ושמעון אמר לפועלים בואו ותעבדו בשלושה, כתב הש"ך (ריש סימן שלב) שהרווח למשלח. וכן בשו"ע ובש"ך בסו"ס קפג, לגבי שליח שהצליח להעביר במכס ללא תשלום, שהרווח למשלח. הרי לנו שכל הוזלה שנגרם למשלח ההוזלה למשלח. ולכן שמעון קנה בתוספת 15 ש"ח, נמצא שאין כאן דמי משלוח, ממילא הרווחה לראובן שאינו צריך לשלם דמי משלוח למרות שחכך בדעתו לשלם דמי משלוח.