חומרות וקולות בהלכה

שאלה:

שלום רב שאלה בעקבות דיון עם חבר- האם יש עניין בלקבל "חומרות" כלומר החמרות איפה שאפשר, גם זה בא לפעמים על חשבון דברים אחרים. או שמא יש עניין דווקא לשמור על ההלכה כפי שהיא ואף להקל בשעת הצורך? מהם מקומם של ההחמרות וההקלות?

תשובה:

השאלה שלך היא כללית מידי ולא ניתן להשיב עליה בצורה שכזו… ראשית גם מה שמוגדר אצלו כקולא או כחומרא אינו תמיד אותו דבר… יש דבר שנחלקו בו הפוסקים, ומהם שמחמירים מהם שמקילים, מי שיכול לחשוש לדברי המחמירים ואין לו בזה נזק למה לא ישמע לדבריהם ויחשוש לעצמו שלא יכשל באיסור… בפרט אם מדובר בדבר דאורייתא שאז מן הדעין הרבה פעמים יש להחמיר באופן זה, משום ספק דאורייתא לחומרא, בפרט מי שאין לו רב קבוע שהוא נוהג כפסיקותיו. אמנם יש דבר שכל כולו אינו אלא מנהג ואין לו שורש בהלכה, בזה מי שכך נהגו אבותיו ינהג, אבל מי שזה אינו מנהג אבותיו אינו חייב לקבל עליו כל מנהג קיים. ולכן כל דבר הוא לגופו, בהתאם לחומרתו ולחשיבותו ולנתונים בשטח, בודאי לומר שתמיד יש להחמיר או שיש הנחייה גורפת להקל זה לא רציני… ולכן מאוד חשוב לעשות לך רב שתוכל לשאול אותו בכל דבר שכזה מה ענינו ועד כמה צריך לחשוש לו, וכך תדע את המעשה אשר תעשה. לומר שיש ענין דוקא להקל זה כבר לא מובן בכלל.. הרי באנו לעבוד את ה' ככל יכולתנו למה להקל? כמובן אם זה בא על חשבון משהו ערכי אחר יש לעשות שאלת רב, אבל אידיאל דוקא להקל, מדוע?

חודש טוב.