עיקרי תשובה – דרגות בחרטה על החטא

שאלה:

כתוב בשערי תשובה שער ראשון את עיקרי התשובה העיקר הראשון החרטה העיקר השלישי היגון העיקר הרביעי הצער במעשה וצ"ע מה ההבדל ביניהם?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה השערי תשובה מסביר את דבריו שם בהרחבה, וכך הם כוונת הדברים: החרטה היא כפשוטה שאדם מתחרט על המעשה ומצטער על כך שעשה דבר כזה, והיה רוצה להשיב את הגלגל אחורנית, חרטה כפשוטה. יגון הוא צער עמוק הרבה יותר מהחרטה, וכפי שמסביר שם השערי תשובה, שחרטה יכולה להיות גם בהפסד מועט, אבל אינו דומה היגון שבא לאדם על שהפסיד כל רכושו למשל לאדם שהפסיד כמה מאות שקלים… שניהם מצטערים ומתחרטים אבל היגון העמוק הוא לזה שהפסיד הכל. זו כבר דרגה נוספת. הדבר השלישי הוא צער הבא לידי ביטוי על ידי מעשה. כלומר לא די בכך שאדם מצטער ומתחרט, אלא צריך לעשות מעשים המבטאים את הצער, כמו תענית לכפרה או עשיית טוב במידה כנגד מידה, וכל מעשה המביא לידי ביטוי את החרטה.

ערב טוב ומבורך ושנזכה לשוב בתשובה שלמה!

מקורות:

הצטרף לדיון

תגובה 1