נסיון אברהם במלחמת ארבעת המלכים

שאלה:

מה בדיוק היה הניסיון עם שנתנסה אברהם אבינו עם ארבעת המלכים? איפה בכל הוא נצטווה להציל את לוט, הוא עשה זאת על דעת עצמו, וזה כל הכבוד וזכה לנס שניצח 4 מלכים, אבל איזה נסיון היה כאן הוא לקח על עצמו (בלי ציווי מה') מסימה וה' עשה לו נס והצליחה

תשובה:

שלום וברכה

נסיון אינו דוקא דבר שנעשה בציווי ה', אלא גם מאורע שמזדמן לאדם ביד ה'. אברהם היה מוכרח לנסות להציל את לוט כחלק מחיוביו המשפחתיים, כך שמעשה זה לא סתם עשה בהתנדבות אלא ה' זימן לו שהיה מוכרח לכך על פי טבעו ורצונו, וזה בהחלט נסיון. כמו כן התורה מדגישה מאוד לא רק את עצם הלחימה והנצחון אלא את הנהגתו של אברהם, שסירב לקחת מהשלל, ושסירב לטעום ממאכלי הגויים אפילו באיסורים דרבנן [ראה רמב"ן שם] הנהגתו של אדם ואצילותו בשעת קושי ומלחמה על החיים היא העמידה האמיתית בנסיונות המלמדת על תעצומות נפשו, וזה לימוד גדול בשבילנו, כל אדם יש לוממצבי קושי בחיים בכל מיני הזדמנויות, ודקא מי שאז אינו מאבד את שלוותו ואת מידותיו הטובות והנאותות, הוא האדם הגדול באמת.

שבת שלום ומבורך.