כהן וגרושה האם עולה לתורה בעליה אחרת?

שאלה:

שלום כהן שחי עם גרושתו (או גרושה אחרת),לא עולה לתורה ראשון משום וקידשתו. מה לגבי שאר העליות? האם יכול לעלות? אשמח למקורות. נוהגים כספרדים.

תשובה:

שלום רב,

מעיקר הדין קנסו את הכהן שחי עם אחת מהפסולות לו שלא לנהוג בו ככהן. ראה מה שכתב בשו”ע הלכות נשיאת כפים (סי’ קכח סעי’ מ’): “כהן שנשא גרושה, לא ישא כפיו ואין נוהגין בו קדושה אפילו לקרות בתורה ראשון, ואפילו גירשה או מתה, פסול עד שידור הנאה על דעת רבים, מהנשים שהוא אסור בהם”. ובשו”ת אגרות משה (או”ח ח”ב סי’ לג ענף א) כתב שהדין הזה נאמר שדינו כישראל כלומר, מדרבנן, אין נוהגים בו בכל ענייני קדושת כהונה, ככהן. לכן, אין מניעה מלעלות אותו לתורה כישראל. וכך דקדק מלשונו של השו”ע “אפילו לקרוא בתורה ראשון” כלומר דווקא ראשון אינו עולה משום שאין בו את החיוב שאנו צריכים לכבר את הכהן “וקדשתו”. אולם כישראל הוא יכול להעלות. כלומר, הקנס שקנסו אותו הוא שאין נוהגים בו קדושת כהונה.

ראה עוד מה שכתבנו כאן בנושא.