הדלקת נר נשמה ביום טוב

שאלה:

מתי מדליקים השנה נר נשמה לזכר ניפטרים האם במוצש עם כניסת החג

תשובה:

שלום וברכה

יש להדליק בערב שבת נר שדולק 48 שעות, בדיעבד ששכח להדליק בערב שבת יכול להדליק בליל יום טוב על ידי העברה מאש אחרת, אבל לכתחילה זה נחשב נר בטלה שאין להדליק ביום טוב.

מקורות:

בשולחן ערוך סי’ תקי”ד סעיף ה’ נפסק שאסור להדליק ביום טוב נר סתם כאשר אין בו כל צורך, אמנם התירו הפוסקים להדליק ביום טוב נר נשמה לעילוי נשמת הוריו אם שכח להדליקו מערב יום טוב, כמו שכתב הביאור הלכה שם ד”ה נר של בטלה בשם הכתב סופר (אמנם גם בזה כתבו שלכתחילה ידליקו בחדר חשוך שיהיה לתוספת אורה או בבית כנסת כמבואר בכף החיים שם), ובטעם הדבר כתב הביאור הלכה שהוא מפני שיש לו צורך בזה כדי לכבד את אביו, ולכן דווקא בהורים יש בזה צורך ממשי, אך לעילוי נשמת צדיק שאין בזה צורך ממשי ביום טוב אין להדליק כדין נר של בטלה.