לשמוע שיעור תורה אחרי ק"ש על המטה

שאלה:

בס"ד, האם ניתן לשמוע שיעור תורה אחרי ק"ש על המטה וברכת המפיל?

תשובה:

שלום רב,

אם כוונתך להירדם תוך כדי שמיעת השיעור מותר. אולם אם כוונתך לשמע את השיעור ואח"כ ללכת לישון, ודאי עדיף לברך ברכת המפיל לאחר שמיעת השיעור.

מקורות:

הביאור הלכה בסי’ רלט כתב, שאין לאדם לברך ברכת המפיל עד שהוא בטוח שבכוונתו לישון מיד, ולדעתו, אם מברך ולאחר מכן מפסיק בענינים אחרים – ברכתו נחשבת ברכה לבטלה. אולם, רוב הפוסקים הכריעו בזה שלא כדבריו [ראה א”ר שם ס”ק ג, יעב”ץ סדר קר”ש שעל המיטה, אשל אברהם מהדו”ת שם, מהרי”ץ חיות ברכות יא ע”ב, כף החיים שם ס”ק ז בשם הגר”ח פלאג’י] וסמכו על דברי החיי אדם שנקט שברכה זו אינה נאמרת על השינה הפרטית של האדם אלא על מנהגו של עולם, וממילא, אף אם נמצא שלא ישן כלל אין זו ברכה לבטלה. אלא שלכתחילה תיקנוה לאדם ההולך לישון. וכן הובא בס’ הליכות שלמה בשם הגרש”ז אויערבך.