משמעות חביטת הערבה בהושענא רבה

למה חובטים את הערבות בהושענא רבה? בבקשה, לתת מקורות וטעמים למנהג.

תשובה:

שלום רב

מקור דין חביטת הערבה בהושענא רבה הוא בגמרא בסוכה מד ב ושם מבואר שהוא מנהג נביאים, כלומר מנהג קדום מאוד בן 3000 שנה בקירוב! טעם חביטת הערבות הוא על פי סוד, ואני שאיני בקי בחכמת הקבלה… אוכל רק לומר בקווים כללים את מה שכתב האר"י הק' כמבואר בשער הכוונות על סוכות, שעל ידי חביטת חמש ערבות מחלישים חמש גבורות שבאותיות מנצפ"ך ובעצם מחלישים אותם [גבורה מבטאת דין] ומשפיעים חסדים לעולם. ענין זה משתלב כמובן היטב עם מהותו של יום הושענא רבה שהוא גמר חיתום הדין של הימים הנוראים ומסירת פתקי ההכרעה לשליחים המבצעים [לכן נהגו לאחל ביום זה איש לרעהו "פתקא טבא"].

בס' בית אהרן [קרלין שבת חוה"מ] כתב חידוש, שזמן חביטת הערבה הוא עצמו זמן גמר החיתום, ועל כן יש להרהר אז בתשובה.

יש כתבו על פי דרוש שהואיל וכידוע הערבה מסמלת את הרשעים שבישראל [לעומת האתרוג שאלו הצדיקים וכו'] החבטה מוכיחה שאין לנו רצון לקשר עם רשע. אבל זה בדרך דרוש, התוכן הפנימי המקורי הוא כאמור.