גוד אסיק כאשר הדופן אינה ניכרת בסוכה אלא בדירה שמתחתיה

שאלה:

שלום רציתי לשאול לגבי גוד אסיק של מחיצה בודדת של סוכה (יש עוד 2 מחיצות רגילות שמגיעות עד גובה הסכך, אם הסוכה נמצאת בקצה של מפלס עליון וכאשר עומדים במפלס התחתון (לא של הסוכה) יש מחיצה שהיא גבוהה יותר מעשרה טפחים אבל בצד של הסוכה (במפלס העליון) אותה מחיצה גובהה הוא פחות מעשרה טפחים האם אומרים גוד אסיק בכהאי גוונא או שהולכים לפי המפלס של הסוכה?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה זו סוגיא ערוכה בגמרא, לגבי סוכה בגג, כאשר רוצים שמחיצות הבית התחתון יחשבו כמחיצות כשרות לסוכה כיון שיש בהן שיעור בבית למטה, ומדין גוד אסיק, ראה סוכה ד ב, ובגמרא נשארו בתיקו, וראה רא"ש שם שמחמת הספק יש להחמיר ולפסול, וכן דעת הרמב"ן והריטב"א שם, וכן החמיר בזה הטור סי' תרל, אמנם הרמב"ם פרק ד הל' א הכשיר בזה [כשהיא עשויה בשפת הגג], ובשו"ע שם סעי' ו נקט בסתם לפסול אף שציין גם לדעת המכשירים. ומכל מקום ראה שער הציון שם אות ל', שאם אין לו סוכה אחרת ישב שם בלא ברכה, להרויח לפחות את דעת המכשירים, שהרי גם הפוסלים לא פסלו אלא מחמת הספק בגמרא.