צירוף דופן עקומה וחבוט רמי

שאלה:

בס"ד שלום הרב, סוכה שיש בסכך שלה אויר יותר משלושה טפחים מן הצד, אך יש גגון מעל לכל רצועת האויר הזו. האם אומרים שהגגון הוא דופן עקומה ולא מחשיבים את האויר, אלא הסכך מתחיל במקום שבו נגמר הגגון? אני מניח שזה תלוי אם ההגגון גבוה מהסכך פחות משלושה טפחים או יותר.

תשובה:

שלום וברכה

הכלל הוא שלא אומרים תרי הלכתות, כלומר, כיון שכדי להגדיר את הסכך הפסול כדופן עקומה צריך לומר קודם לכן "חבוט רמי" כאילו הוא למטה, הרי שיש כאן צורך לצירוף של דופן עקומה וחבוט רמי וזה לא עושים, ראה שו"ת רעק"א סי' יב, וראה הל' חג בחג עמ' רכח בהרחבה. וראה לעיל שם עמ' רכז שבצירוף של לבוד לדופן עקומה [כשהממרחק פחות משלושה טפחים] נחלקו הפוסקים, בפרי מגדים סי' תתרלב הסתפק בזה ובביכורי יעקב נטה להקל ואילו במחצית השקל שם החמיר, וכ"ה בפנים מאירות ח"א סי' סא, לכן לדינא יש להחמיר בזה. ומכל מקום מבואר בדבריהם שצירוף של לבוד קל יותר מצירוף של חבוט רמי, כיון שבלבוד ההגדרה היא שכלל אין אויר באמצע.

מועדים לשמחה.