הנחת מוקצה בתיק שצריך לטלטלו בשבת

שאלה:

שלום וברכה האם מותר לארוז בערב שבת תיק ובו דברים שאשתמש בהם בשבת אך גם כרטיס רב קיו לשימוש במוצ"ש ולקחת אתי את התיק בשבת? במידה וזה מותר ,האם ניתן לעשות זאת גם עם טלפון נייד?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי אסור כך לעשות. גם באופנים שהתירו לטלטל את המוקצה יחד עם הדברי היתר בלי לנער, זה רק בדיעבד, ורק כאשר זה נעשה לצורך דברי ההיתר, ולא לצורך המוקצה.

מקורות:

על חובת הניעור לכתחילה ראה בהרחבה בארחות שבת פרק יט סעי’ רעא ואילך, וראה שם הערה שפו חידוש מעניין, שלא חייבו חכמים לנער אלא כאשר זה לא המקום הטבעי של החפץ, וכמו בדוגמא של רב קו בתיק, אבל מוקצה שתמיד מונח במקום מסויים כמו בדלת המקרר, לא הטריחו חכמים להוציאו משם, אמנם ידוע שיש שהחמירו בזה לפנות את דלת המקרר בערב שבת מדברי המוקצה, וכך שמעתי בשם הגרי”ש אלישיב. עכ”פ זה אינו נוגע לנושא שלנו.

על כך שטלטול מן הצד לצורך דבר האסור, אסור בשבת, ראה שו”ע סי’ שיא סעי’ ח.