אושפזין – למה רק אבות ולא אמהות?

שאלה:

בס"ד ערב שבת שלום וחג שמח! רציתי לשאול: 1) מדוע אין אושפזין – אמהות (שרה רבקה…)? (ואיך אני יכול להסביר זאת לאדם רחוק ממצוות ששואל)? 2) האם כל האושפזין מגיעים בכל לילה ואנחנו נותנים רק מקום לאחד?

תשובה:

שלום וברכה

הנושא של אבות האומה ואמהות האומה אינו נוגע לחשיבותם של האישים הנ"ל מבחינת עצמם, יש לנו הרבה מאוד הערכה לעוד הרבה מאוד אנשים בהיסטוריה שלנו גברים ונשים כאחד… יש נקודה אחרת, שיש אנשים שהנחילו דברים מסוימים בעם ישראל שמחמתם הם נקראים אבות האומה ואושפזין, וכאן באים שלושת האבות שהם כנגד הספירות חסד גבורה תפארת והם הנחילו את הרוח שאחריה הלכו בניהם, ויש את משה ואהרון מוסרי התורה, ודוד המלך שושלת המשיח, ועמו יוסף שהוא כנגד משיח בן יוסף, הרעיונות הלאומיים הם שקשורים לאושפזין ולא עצם האישים ופועלם האישי.

חג שמח.