לקוח טוען שהסט של ד' מינים היה פסול

שאלה:

שלום הרב, בסוכות שעבר מכרתי ארבעת המינים בשוק. הכל היה ב״ה כשר וכהלכה. מאוד נזהרתי מכל בעיה כזאת ואחרת , קרה מקרה ואדם אחריי שכבר מכרתי לו סט, שלח לי הודעה אחריי החג, שהסט לא היה כשר וביקש שאחזיר לו את הכסף .. אמרתי לו שיביא לי הוכחה ולא רצה לשמוע דבר .. אחריי ויכוחים אמר לי שחבל ואמר לי בלשון זה : ״ בהצלחה ביום כיפור״ , אז לא הייתי מודע כל כך הייתי צריך ישר לשאול רב או דין תורה מה עליי לעשות: כי יש כמה צדדים בשאלה: 1. בן אדם שקונה בשוק לוקח בחשבון שאין החזרה כספית הריי זה שוק כולם יודעים זאת , אין אשראיי ואין פתק החזרה, 2. הוא טען שזה לא היה כשר , האם חל הדין ״ המוציא מחבירו עליו הראייה? ולדעתי הערבות שהבאתי לא היו כשרות בגלל יובש( בעיה אצל הספק בדבר הזה ספציפי) ורציתי להחזיר לו את הכסף הזה על הערבות כי באמת שזה לא יפה מן הדין. גם את זה לא רצה. השאלה האם צריך להחזיר לו כסף על הסט, או הערבות למרות שבסוף הוא לא רצה, וגם אמר לי ״ בהצלחה ביום כיפור משמע שהוא לא סולח לי, אבל יכול להיות שהוא בכלל לא צודק בדין וזה סתם מגוחך מה שהוא אמר ולא נחמד. האם עליי לבקש ממנו סליחה? תודה!

תשובה:

שלום וברכה,

לגבי הסט של ארבעת המינים, עליו להוכיח שהסט לא היה כשר. יתכן ואינו אומר אמת. וגם אם אומר אמת, יתכן והסט כשר אלא שלו אישית זה לא מצא חן בעיניו, ואם היו שואלים רב היה מכשיר לכתחילה. ומאחר ואין החוב ברור, על המוציא להביא ראיה. ואם היה מביא ראיה שהסט לא היה כשר היה צריך להחזיר לו את הכסף, מאחר ואין אפשרות החלפה לאחר החג. אך עכשיו שלא מביא ראיה, אין עליך חובת תשלומים.

לגבי הערבות, אתה יודע שהיו פסולות, ולמרות שהאשמה לא תלויה בך, אך אתה המוכר, וחייב אתה להחזיר לו את עלותם של הערבות.

בהצלחה וגח"ט.