טלטול שאריות הנר בליל יום טוב לצורך הדלקה באותו מקום

שאלה:

האם מה שנשאר מהנר לאחר שהוא נכבה נחשב למוקצה שאסור לטלטל לפח בשבת או ביום טוב?

תשובה:

שלום ובברכה

בודאי שאריות השעווה הם מוקצה ואסור לטלטל בשבת ויום טוב. אמנם ביום טוב אם רוצים להדליק שוב באותו מקום [למשל בליל יום טוב שני כשנשאר מליל יום טוב ראשון, או ביום טוב הסמוך מיד לאחר השבת – יש שהתירו בזה כיון שהדלקת הנר נחשבת כצורך אוכל נפש. בשבת כמובן אסור בכל מקרה.

מקורות:

ראה בהגהות רע”א על השו”ע סי’ תקא מש”כ על דברי הט”ז בסק”ז שזה נחשב טלטול מוקצה לצורך אוכל נפש ומותר. וראה במנחת שלמה ח”ב סי’ לט סק”א א’ שהסתפק בזה משום שהיום יש הרבה אור ע”י החשמל, וראה עוד בשמירת שבת בכהלכתה פרק יג הערה פז. ומ”מ באורחות שבת (ח”ב עמוד צט הביאו בשם הגרש”ז והגרי”ש אלישיב שלהוציא נרונים משומשים מכוסיות הזכוכית אין זה נחשב לטלטול מוקצה משום שהוא בטל אגב הכוסית, וזה דומה לניקוי לכלולך מסיר וכד’ שהוא בטל לכלי עצמו.