מתנה על מנת להחזיר בסלעים של פדיון הבן

שאלה:

לכבוד הרבנים גמר חתימה טובה. כהן צעיר שקיבל ה' סלעים במתנה על מנת להחזיר בעקבות כך שהזמינו אותו לפדות בכור ובאירוע עצמו הקנה לאבא את הה' סלעים כדרכם של הכהנים הפודים ובזה פדה את בנו. האם בנו פדוי שהרי מתנה על מנת להחזיר אי אפשר להקנות שהרי האב חשב שהוא קנה קניין חלוט לגמרי?

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שקיבל מתנה על מנת להחזיר, ונתן את המתנה לחברו, לא בטלה המתנה ויכול להחזיר את דמיו לנותן הראשון. ולכן אם קיבל מתנה על מנת להחזיר וקידש בזה את האשה, האשה מקודשת. וכן בכל מתנה ע"מ להחזיר והקדיש המקבל, חל ההקדש ומחזיר את דמיו, וכן כאן אם הכהן מכר את החמשה סלעים לאבא, חל המכירה. ואם האבא פודה ומחזיר לכהן, יחזיר הכהן את את הסלעים למי שנתן לו בתחילה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע אבן העזר סימן כח סעיף כ. ושו"ע חו"מ סימן רמא סעיף ז, ובנו"כ שם. וראה עוד בהלכות פדיון הבן (יו"ד סי' שה סעי' ח') וראה עוד בפתחי תשובה שם ס"ק יב.