זבוב במחבת – נותן טעם לפגם

שאלה:

נפל לי זבוב לתוך מחבת עם שמן על האש, האם המחבת טמא?

תשובה:

המחבת בטח לא טמא, המונח טומאה שנאמר לגבי שרצים כלל אינו נודע בזמנינו שאין בית מקדש וגם בלאו הכי כולנו טמאים בטומאה הרבה יותר חמורה שהיא טומאת מת. הנושא הוא אחר, כיון שהזבוב אסור באכילה, האם טעמו הנבלע מחמת החום במחבת אוסר אותה בשימוש ומצריך הכשרה שלה על ידי הגעלה, ובזה התשובה היא שלילית, אין צורך בהכשרה כיון שטעמו פגום, ונותן טעם לפגם אינו אוסר בהבלעת טעמו, אף שיש שהחמירו בזה [כמובן לאכול את הזבוב עצמו אסור ויש להוציאו].

מקורות:

על דעת השו”ע שמיקל בזה כנ”ל ראה יו”ד סי’ קד סעי’ ג וסי’ קז סעי’ ב, וראה רמ”א שם שכן המנהג להקל ואין לשנות, וכ”כ הט”ז שם סי’ קד ס”ק ו, וכ”ה בפרי מגדים ערוך השולחן שם ועוד רבים מהאחרונים. הש”ך סי’ קז ס”ק ז מציין לדברי רבים מהפוסקים ראשונים ואחרונים שסברו שלענין איסור אכילת שרצים טעם פגום ג”כ אוסר, ולפיכך מכריע שלא להקל בדבר אלא במקום הפסד מרובה, וכ”כ בחכמת אדם כלל נד סעי’ יד.