ברכה על תקיעת שופר לנשים / לא תתגודדו בהשתחוויה בראש השנה בבית הכנסת

שאלה:

בסד שלום הרב! 1) אם אני תוקע לאחר התפילה בבית של אישה שרוצה לשמוע תקיעות האם אני צריך לברך? (אני כבר שמעתי בבית הכנסת) 2) הייתי בבית כנסת אשכנזי שלא ישבו בתקיעות הראשונות , אם הייתי יושב זה היה משום לא תתגודדו? 3) מה לגבי כריעה בעלינו לשבח אם אנחנו לא נוהגים לפשוט ידיים וכו .. האם אני יכול רק לכרוע עם הראש או שזה משום לא תתגודדו?

תשובה:

שלום וברכה

1. התוקע לאשה אינו מברך אלא היא זו שתברך, ראה רמ"א תקפט ז, זה נכון לבני אשכנז וכל שכן לך שאתה ספרדי ולפי מנהגך גם לה עצמה אסור לברך אז איך תברך בשבילה?! פשיטא…[

2. 3. למרות שבזמנינו אין כל כך ענין של לא תתגודדו, בארועים כה משמעותיים שכל כך הקפידו עליהם, זה מאוד בולט אם תשנה מנהגם בפניהם ובודאי יש לנהוג כמנהג המקום, בפרט שאין כל חסרון לספרדי לעמוד בתקיעות דמיושב [מותר לשבת אבל אין חיוב] ובודאי אין לו בעיה להשתחוות על מגבת כמנהג בני אשכנז, וכיון שאינו מבטל שום דבר ממה שמתאים לבני עדתו, למה לא ינהג כמנהג המקום?