שאלה:
שלום האם העניין של אי אכילת חלב נכרי בעשרת ימי תשובה חל גם לגבי שוקלד שתחת השגחת 0U, כמדומני שם השימוש זה אבקת חלב נכרי. וכן שאלתי לגבי שיבולת שועל שכבר מוכן סינטטי בשקיות ויש שם אבקת חלב נכרי. תודה רבה
תשובה:
שלום וברכה
אמנם אבקת חלב נכרי דינה קל יותר מחלב נכרי ממש, ויש שהתירו זאת, אבל יש חולקים, ובשביל צורך קלוש כזה, העדיפות הקלה של השוקולד הזה על שוקולד אחר, אין להקל בשום אופן. מה גם, שכאשר יש שם אבקת חלב נכרי בהכרח אין בכלל כשרות מהדרין על השוקולד הזה, ומי זה היום אוכל דבר מאכל תעשייתי כל שהוא בלי כשרות מהודרת?! לא רק בעשרת ימי תשובה כל השנה!
מקורות:
הרב פרנק (הר צבי יו”ד קג) פסק, שמותר לכתחילה לאכול אבקת חלב נכרי. בטעם הדבר הוא כתב, שכאשר גזרו חכמים שיהודי צריך לראות את החליבה, זה דווקא בחלב ממש או בגבינה כפי שראינו לעיל, אבל על אבקת חלב, לא גזרו, ומשום כך מותר לאוכלה גם אם אין יהודי שמפקח על התהליך (בתנאי, כמובן, שאין דברים טמאים באבקה, וע”ע בציץ אליעזר טז, כה).
אמנם החזון איש (יו”ד מא) חלק על שיטת הרב פרנק, וסובר שדינה של אבקת החלב כמו חלב גויים ממש, שאסור באכילה. הרב מרדכי אליהו (מאמר מרדכי א, יו”ד סי‘ ד) פסק, שאסור לאכול אבקת חלב נכרי. הוא טען, שמכיוון שלפני שייצרו את אבקת החלב היא הייתה חלב ממש, אין זה משנה שאחר כך לקחו את החלב ושינו את צורתו לאבקה. מכיוון שהחלב נאסר בשעה שהיה חלב, האיסור לא פקע בעקבות שינוי הצורה, ולכן אסור. וכן כתב להחמיר בילקוט יוסף (שבת סי‘ שח, י).